Średnia trudność – 50 min
Ciasto:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj 4 łyżki mąki gryczanej, odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, by odrobinę urosło. Wszystkie składniki zmieszaj, dodaj wcześniej przygotowany zaczyn i wyrób z nich gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 min. Ciasto rozwałkuj cienko i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.
Sos:
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj pomidory i przyprawy, duś przez 10 min.
Dodatki:
Upieczone ciasto posmaruj sosem, połóż na nie pokrojoną w plastry cukinię i pieczarki, suszone pomidory oraz starty kozi ser. Piecz w 200 stopniach przez 8 minut. Na koniec udekoruj rukolą.