14 Listopad 2018

Średnia trudność – 50 min

 

Bezglutenowa pizza z cukinią, suszonymi pomidorami  i kozim serem – 4 porcje

 

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżki soli

Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj 4 łyżki mąki gryczanej, odstaw na chwilę w ciepłe miejsce, by odrobinę urosło.  Wszystkie składniki zmieszaj, dodaj wcześniej przygotowany zaczyn i wyrób z nich gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 min. Ciasto rozwałkuj cienko i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj pomidory i przyprawy, duś przez 10 min.

 

Dodatki:

  • 1 cukinia
  • 8 pieczarek
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g koziego sera
  • rukola

Upieczone ciasto posmaruj sosem, połóż na nie pokrojoną w plastry cukinię i pieczarki, suszone pomidory oraz starty kozi ser. Piecz w 200 stopniach przez 8 minut. Na koniec udekoruj rukolą.

Strona Instytutu Idea Fit & Spa korzysta z ciasteczek aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.