14 Listopad 2018

Średnia trudność – 40 min

Bezglutenowa śródziemnomorska sałatka makaronowa – 4 porcje

Składniki:

  • 250 g bezglutenowego makaronu kukurydzianego lub gryczanego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 120 g suszonych pomidorów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g liści świeżego szpinaku
  • 50 g parmezanu
  • 20 listków świeżej bazylii

Makaron ugotuj, łososia pokrój na drobne paski, suszone pomidory przekrój na pół, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, parmezan zetrzyj. Zmieszaj wszystkie składniki.

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Szczypta pieprzu

Wyciśnij czosnek, zblenduj wszystkie składniki na gładki sos. Polej sosem sałatkę.

Strona Instytutu Idea Fit & Spa korzysta z ciasteczek aby dostarczać usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.